HARDENBERG – De schade aan de gevelconstructie van het gemeentehuis van Hardenberg wordt “omvangrijk” genoemd. Dat woord gebruiken burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Daarin staat de stand van zaken rond de gevelproblemen. Het kan zelfs zijn dat alle gele panelen weer van het pand moeten komen. Het is nog onbekend wie de kosten gaat dragen.
Vorig jaar werd na het demonteren van een gevelpaneel aangetast hout aangetroffen. Het gemeentehuis is een betonnen geheel met een houtskeletbouw. Bij een controle van de gevelconstructie werd op meerdere plekken aangetast hout gevonden. Het was onbekend of delen van de gevel konden vallen. Uit voorzorg werden veiligheidsmaatregelen genomen zoals zeecontainers bij de ingangen.
In juni is de houtconstructie bekeken. “Uit dit onderzoek blijkt dat het hout in de gevel op verschillende plekken door vocht is aangetast. Ook blijkt dat dit vocht in de gevelconstructie meerdere oorzaken kan hebben. Zo blijkt de afdichting van de gevel op sommige plekken onvoldoende te zijn. Hierdoor kan regenwater in de gevelconstructie komen. Ook is gebleken dat vocht dat eenmaal in de inwendige gevelconstructie zit, onvoldoende kan ontsnappen. Daardoor tast vocht het hout aan”, aldus de brief. “Uit het vervolgonderzoek blijkt dat de schade aan de houtconstructie omvangrijk is.” Het is onbekend wie de kosten van mogelijke oplossingen gaat betalen: gemeente of bouwer VolkerWessels. Dit bedrijf is ook twintig jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van het gemeentehuis.
De gemeente denkt nu aan oplossingen op de korte en lange termijn. Dat is in het eerste geval de uitstraling van het gebouw. “Zo zoeken we naar een oplossing voor de verwijderde gevelpanelen. En bekijken we de mogelijkheden om de tijdelijke veiligheidsvoorzieningen te vervangen door voorzieningen van een hogere kwaliteit, die passen bij de omgeving. Ook beoordelen we of reiniging van de gevelpanelen alsnog mogelijk is.” Met de vervuiling van de gele panelen begon dit schadeverhaal. Bij de zoektocht naar een schoonmaakmethode kwam het aangetaste hout aan het licht.
Op de lange termijn gaat het om mogelijke maatregelen om schades en knelpunten op te lossen. En wat dit gaat kosten. “We streven naar een zo effectief, efficiënt en toekomstbestendig mogelijke oplossing. Sommige oplossingen kunnen ingrijpend zijn. Zo is een van de mogelijke oplossingen het verwijderen van gevelpanelen en het realiseren van een volledig nieuwe buitengevel. Per oplossing kijken we ook naar de onderhouds- (en reinigings)mogelijkheden en de bijbehorende (lange termijn) onderhoudskosten.”
VolkerWessels wees al eerder iedere aansprakelijkheid af. De gemeente wil met het bedrijf in gesprek en dat proces kost tijd. “Ook is het daarmee voorlopig niet duidelijk welk deel van de herstelkosten voor rekening van de gemeente komen.” Over de verhouding tussen bedrijf en gemeente zei wethouder Werner ten Kate eind mei: “Wij beseffen dat wij elkaar nodig hebben, maar natuurlijk speelt op de achtergrond wel de vraag: wat is nu de oorzaak? En wie is daarvoor aansprakelijk? Dan worden er ook alvast juridische brieven over en weer gestuurd, maar dat hoort er in dit soort processen een beetje bij.”
Burgemeester en wethouders hebben ontdekt dat het oplossen van de schade een ingewikkeld proces is. “We willen dit zorgvuldig doen. Dit kost tijd. We gaan er vanuit dat we medio oktober een eerste inzicht hebben in oplossingsrichtingen voor de korte en lange termijn en een kostenindicatie.”
Tekst & foto: Wim de Jonge